Kerstmis en Jaarwisseling: feest voor inbrekers

Kerstmis en Jaarwisseling: feest voor inbrekersKerstmis en Jaarwisseling: feest voor inbrekers. Vodavi adviseert u graag op het gebied van beveilging

Het aftellen tot Kerstmis en de jaarwisseling is begonnen. Deze periode zoeken veel mensen de gezelligheid van familie en vrienden op of gaan ze op reis. De laatste weken van het jaar zijn ook een feest voor inbrekers. Dit blijkt uit recente cijfers van de politie. Vorig jaar werd er in Zuid-Holland van 24 tot 26 december veel vaker ingebroken dan normaal. Deze dagen sloegen inbrekers 216 keer toe vergeleken met 105 inbraken gemiddeld op andere dagen in het jaar. Ook op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag werd er veel meer ingebroken (140 versus gemiddeld 70). Een inbraak heeft grote impact op uw gevoel van veiligheid. Maak het inbrekers daarom niet te makkelijk met een paar eenvoudige handelingen.

Gevoel van veiligheid en privacy

Het idee dat iemand in je huis komt en aan je spullen zit, je moet er niet aan denken. “Het tast je gevoel van veiligheid en privacy aan”, vertelt Ellen (26). Ellen en haar vriend waren slachtoffer van een woninginbraak. “Alles was overhoop gehaald en ze hadden overal aangezeten. Onze kleding uit de kasten, de administratie lag verspreid door het huis en sieraden, geld en elektronica waren meegenomen. Het was een vreselijk gezicht en ik stond te trillen op m’n benen toen ik de puinhoop aantrof. Spullen kun je opnieuw aanschaffen, maar foto’s en het gevoel van veiligheid in je eigen huis zijn niet te vervangen’’.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Inbrekers profiteren vooral van een ‘goede gelegenheid’. Ze kijken niet naar wát er te halen valt, maar vooral hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. “En daar heeft een inbreker gemiddeld maar 30 seconden voor nodig”, licht Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Woninginbraak bij de politie toe. “Dat veel mensen de feestdagen bij vrienden of familie doorbrengen en het relatief rustig is in de straten, is een bijkomend voordeel voor inbrekers. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers buiten de deur kunnen houden”.

Ook tijdens de feestdagen werkt de politie nauw samen met vele partners om de jaarlijkse piek aan woninginbraak tegen te gaan. “Ook de buurt WhatsApp-groepen, waarbij bewoners onze ogen en oren in de wijk zijn dragen bij aan het voorkomen van inbraken. Want samen houden we onze buurt veilig.’’ 

Eenvoudige preventiehandelingen

Met een paar eenvoudige preventiehandelingen verlaag je de kans op een woninginbraak:

  • Doe altijd de deuren op slot en sluit de ramen, ook als je maar even weggaat.
  • Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze herken je aan het SKG®-logo met sterren.
  • Laat ’s avonds een lichtje aan als je weg bent, bij voorkeur met tijd- of schemerschakelaars.
  • Laat geen dure spullen in het zicht liggen.
  • Start en neem actief deel aan een WhatsApp-groep in de buurt. Op www.wabp.nl kun je eenvoudig checken welke WhatsApp Buurtpreventie groep in jouw buurt actief is.

Laat Kerst en de Jaarwisseling uw feest zijn en niet het feest voor inbrekers. Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Uiteraard kunt u voor vragen over beveiliging ook bij Vodavi terecht: bel met 0182 353685, vul het contactformulier in of mail aan Vodavi.