Inbraakrisico’s tijdens het mooie weer

Inbraakrisico’s tijdens het mooie weer

‘Voorkom diefstal uit uw woning in verband met mooi zonnig weer. Inbraakrisico’s nemen toe’

Een inbraak plegen is een kwestie van seconden. Met dit mooie weer worden inbrekers en insluipers van harte uitgenodigd door vele openstaande ramen en deuren.

Wij leggen u een aantal werkwijzen van het inbrekersgilde uit en geven u tips wat u eenvoudig zelf hiertegen kunt doen.

Insluipen 

Een vooral in de zomerperiode populaire manier van inbreken is insluipen. Hier kleven relatief weinig risico’s voor de inbreker aan omdat hij niets hoeft ‘te breken’. De inbreker hoeft alleen maar door te lopen. Wanneer hij onverhoeds de bewoner tegen het lijf loopt maakt hij zijn excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer. Het risico gepakt te worden voor een strafbaar feit is minimaal.

Wat kunt u hiertegen doen?
Sluit ramen en deuren die u niet in het zicht hebt. Ook wanneer u thuis bent. Vergeet vooral niet ramen en deuren te sluiten zodra u het huis verlaat, al is het maar een paar minuten. Een inbraak plegen kost maar een paar seconden.

Hengelen

Via de brievenbus wordt geprobeerd met behulp van een ijzerdraad (bijvoorbeeld een kleerhanger) het slot open te draaien of te ontgrendelen. Maar kan er eenvoudig gebruik gemaakt worden van het ouderwetse ’touwtje door de deur’.

Wat kunt u hiertegen doen?
Zorg dat de deur altijd (dus ook overdag) op het nachtslot zit. Laat de sleutel niet in het slot zitten.

Flipperen

Flipperen is het wegduwen van de dagschoot met behulp van een hard stuk plastic zoals een credit card of een stuk frisdrankfles.

Wat kunt u hiertegen doen?
Ook hier geldt: zorg dat de deur op het nachtslot zit. Het is dan niet mogelijk te flipperen omdat de dagschoot niet teruggeduwd kan worden. Ook een anti-inbraakstrip werkt tegen flipperen.

 

Inbreken via bovenlicht

Een bovenlicht is het kleine raam boven een deur of raam. Vaak laat men  het bovenlicht op een kier staan. Tevens is de vergrendeling veelal ‘eenvoudig’.
Voor een inbreker is het een fluitje van een cent om het bovenlicht te forceren en te openen. Zeker wanneer een kliko of ladder in de buurt staat.

Via het bovenlicht kan de deur of raam worden geopend wanneer de sleutel nog in het slot zit. Wanneer het bovenlicht groot is (of de inbreker klein) kan er via het bovenlicht naar binnen worden geklommen.

Wat kunt u hiertegen doen?
Zorg voor een goede afsluiting van het bovenlicht. Maar denk ook eens aan het plaatsen van een barrièrestang.

Openwrikken

Het open wrikken van ramen en deuren gebeurt met behulp van een koevoet of schroevendraaier.

Wat kunt u hiertegen doen?
Overweeg uw ramen te voorzien van grendels met sloten, een oplegslot of dievenklauwen. En voor deuren is het aan te raden deze te voorzien van een anti-inbraakstrip.

Gaatjes boren

Eerst wordt een gaatje geboord in het kozijn vlak in de buurt bij de hefboom van raam en deur. Daarna wordt met een ijzerdraad via het gaatje geprobeerd het raam of de deurgrendel te openen.

Wat kunt u hiertegen doen?
Schaf deurgrendels met sloten aan of voorzie ramen en deuren van een oplegslot. Zorg er wel voor dat de sleutel niet in het slot blijft zitten.

Afbreken

Hierbij wordt het cilinderslot afgebroken. Dit kan sloten waarvan de deurplaat met een schroevendraaier eenvoudig kan worden afgedraaid en vervolgens wordt het cilinderslot dat uitsteekt afgebroken.

Wat kunt u hiertegen doen?
Laat een verzonken cilinderslot aanleggen door een aannemer bijvoorbeeld A.J. Koudstaal timmer- en aannemingsbedrijf in Bergambacht

Tot slot

Samenvattend kunnen we stellen dat u het een inbreker bijzonder moeilijk maakt wanneer:

1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk (verzonken cilinderslot, anti-inbraakstrips, barrièrestang, raam- en deurgrendels die van sloten zijn voorzien) op deuren, ramen en bovenlichten. Vergeet u ook niet eventuele lichtkoepels en garages/schuren.
2. Sluit ramen en deuren die niet in het ‘zicht’ zijn.
3. Deuren altijd op het nachtslot laten zitten. Laat sleutels niet in de sloten achter (dit geldt uiteraard voor deuren, maar ook voor ramen).
4. U kunt natuurlijk ook altijd denk aan een inbraak- of camerabeveiliging

Wilt u meer weten, neem dan contact op met Vodavi via telefoonnummer 0182 353685 of  laat Vodavi contact met u opnemen.