Inbraakpreventietips voor bedrijven (tijdens vakantietijd)

Inbraakpreventie voor bedrijven, vooral tijdens vakantieperiodes

In deze tijd van het jaar komen talloze lijstjes voorbij met tips tegen woninginbraak, maar hoe zit dat eigenlijk met uw bedrijf?

Voor ondernemers is het inbraakrisico redelijk groot. Jaarlijks krijgt 1 op de 10 bedrijven te maken met een (poging tot) inbraak. Goede beveiligingsmaatregelen kunnen veel ellende voorkomen of in ieder geval beperken.

Een goed beveiligingsplan/inbraakpreventie opstellen start met een grondige risico-inventarisatie door een deskundige. Vodavi bv kan u hierin van advies voorzien en uw helpen bij het nemen van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. Het nemen van organisatorische maatregelen is van groot belang, zo kunt u meer ontspannen gaan genieten van uw welverdiende vakantie.

Hieronder geven wij beveiligingstips/tips voor inbraakpreventie (in willekeurige volgorde) die u veelal zelf kunt organiseren. Uiteraard kunt u te allen tijde Vodavi bv om ondersteuning vragen.

1. alarmcentrale, sleutelhouders en alarmopvolging

Met de alarmcentrale heeft u natuurlijk geregeld dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt wanneer ’s nachts en in de weekenden het alarm in uw bedrijf afgaat. Loop de lijst met sleutelhouders nog even na. Zorg dat ook tijdens de vakantie altijd een sleutelhouder beschikbaar is. Stel de alarmcentrale op de hoogte van de vakantie van de sleutelhouders. Heeft u wel eens gedacht aan alarmopvolging voor uw alarmmeldingen, zeker in uw vakantie. Zo hoeft u of uw medewerker niet zelf op een alarm af te gaan. Dat is wel zo veilig voor uw medewerkers. U kunt ook de particuliere alarmdienst aanwijzen als sleutelhouder. Wij werken veel samen met Satis Beveiliging, Multiwacht en anderen. Neemt u gerust contact met hen op.

2. onderhoud alarminstallaties

Zorg er voor dat uw brand- of inbraakalarm niet onnodig af gaat. Zijn accu’s en batterijen toereikend om een aantal weken te overbruggen? In de vakantie zijn de omstandigheden soms anders, waardoor loze meldingen kunnen ontstaan. Factoren die invloed kunnen hebben op detectoren zijn ventilatoren, ventilatieopeningen, stof, gordijnen, versieringen of planten.

3. sirene

Laat uw inbraakalarmsysteem een luid alarm geven (sirene met zwaailicht). De inbreker weet dat hij gesignaleerd is en zal zo snel mogelijk het pand verlaten. Vaak beperkt dit de schade aanzienlijk.

4. verlichting

Een bedrijfsgebouw dat niet of slecht verlicht is, vormt een aantrekkelijk doelwit. Plaats beveiligingsverlichting met een slagbestendige behuizing op donkere plaatsen. Een schemerschakelaar zorgt ervoor dat de verlichting op het juiste moment aan- en uitschakelt. Met een bewegingssensor kunt u eventueel schrikverlichting aan- en uit laten schakelen. Buitenverlichting om inbrekers af te schrikken heeft zin als buren of omwonenden zicht hebben op de verlichte plek, anders helpt u de inbreker juist bij zijn werkzaamheden.

5. zichtbaarheid

Als uw pand omringd is door hoge bomen en struiken, verhoogt dat de kans op inbraak. Zorg dat uw pand vanaf de openbare weg goed zichtbaar is, dan zijn inbrekers dat ook.

6. aanpassen alarm tijdens of na verbouwing

Tijdens of na een verbouwing kan het zijn dat bepaalde delen in het bedrijf niet meer optimaal door het inbraakalarmsysteem worden gedetecteerd en dat het systeem moet worden aangepast of uitgebreid. Controleer daarom regelmatig de veiligheidsmaatregelen of laat een beveiligingsbedrijf dit doen.

7. terugkeer inbreker

Als u slachtoffer bent geworden van een inbraak, dan schoot wellicht uw beveiliging tekort, helaas. De inbrekers kennen nu het lek in uw beveiliging en komen graag nog een keer terug om uw nieuwe spullen op te halen. Zorg dat u de juiste en passende maatregelen daarvoor neemt.

8. veiligheidsglas

Zonder veiligheidsglas is het voor een inbreker eenvoudig om een ruit in te slaan. Zeker wanneer uw pand afgelegen ligt loopt u risico. Met bijvoorbeeld een antinbraakfolie zorgt u ervoor dat het glas moeilijker te breken is, dat werkt dus inbraakvertragend.

9. oogje in ’t zeil

Inbraak in uw bedrijfspand is gemakkelijker als niemand op uw bedrijfspand let. Vraag buren of omwonenden of ze een oogje willen houden op uw pand. U kunt natuurlijk aansluiting zoeken bij een collectieve beveiliging van het bedrijventerrein, alarmopvolging of met de politie.

10. geen routine

Laat de nachtelijke rondgang geen routine worden. Zorg ervoor dat de beveiliger zijn ronde door uw pand niet iedere nacht rond dezelfde tijd maakt. Inbrekers die zich voorbereiden, hebben een routine al snel door. Zij weten dan precies waar en wanneer ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

11. verwijder hulpmaterialen

Laat geen pallets en containers staan, een inbreker maak daar heel graag gebruik van. Zet ladders binnen en zorg dat er geen andere materialen zijn om op te klimmen. Op regenbuizen kunt u een anti-klimkrans aanbrengen. Ruim rondslingerend gereedschap op en sluit buitenstopcontacten af, een inbreker maakt hier graag gebruik van om zijn machines aan te sluiten.

12. veiligheidssloten

Vanzelfsprekend heeft u ramen die open kunnen aan de binnenkant voorzien van een SKG-slot dat past bij uw risico. De inbraakwerendheid is drie minuten (2 sterren) of vijf minuten (3 sterren). Deuren die naar buiten draaien voorziet u van minimaal drie dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Doe de ramen en deuren ook altijd goed op slot en laat geen sleutels aan de binnenzijde zitten.

13. barrièrestang of hekwerk

Om inbraak te voorkomen kunt u een barrièrestang of hekwerk voor uw ramen plaatsen. De openingen moeten kleiner zijn dan vijftien centimeter. Bij grotere openingen kunnen inbrekers alsnog binnenkomen.

14. voorkom verzamelwoede

Zorg ervoor dat een inbreker na binnenkomst niet direct zijn buit kan verzamelen. Plaats uw apparatuur zoals laptops, flatscreens en digitale camera’s zoveel mogelijk uit het zicht en niet te dicht bij deuren en ramen. En bewaar deze niet bij elkaar, dat maakt het voor de inbreker tijdrovender en daarmee lastiger.

15. sleuteloverzicht

Vaak hebben meerdere medewerkers een sleutel en ontbreekt het overzicht. Een gedisciplineerd sleutelbeleid neemt risico’s weg. Dit doet u door te noteren wie een sleutel heeft en te zorgen voor inname van uw sleutels als een medewerker uit dienst gaat. Berg reservesleutels goed op en regel zo veel mogelijk de toegang tot verschillende ruimten voor elke groep gebruikers apart.

16. mistgenerator

Mocht u toch veel waardevolle spullen op een plek hebben, dan kan een mistgenerator uitkomst bieden. Inbrekers hebben soms maar een paar minuten nodig om de meest waardevolle spullen te stelen. Een mistgenerator zorgt ervoor dat een inbreker geen hand voor ogen meer ziet.

17. autosleutels

Berg voertuigsleutels bijvoorbeeld op in een inbraakwerende en verankerde kast in een door een inbraakalarmsysteem beveiligde ruimte. De inbreker weet dan dat zijn tijd beperkt is. Is er geen inbraakalarm, dan heeft de inbreker alle tijd om een inbraakwerende kast of deur open te breken.

18. camera’s

Beveiligingscamera’s worden steeds geavanceerder en kunnen een goede aanvulling zijn op uw bestaande beveiliging. Bijvoorbeeld met Live View kan de meldkamer van de politie rechtstreeks meekijken met de camerabeelden van een winkelier of horecaondernemer. Zo is die direct op de hoogte als er een inbraak of overval wordt gepleegd. Ook kan het valse meldingen voorkomen.

19. raadpleeg een deskundige

Zoals gezegd valt of staat een goede beveiliging met een samenhang van maatregelen. Bij ieder bedrijf spelen weer andere risico’s en daarom zijn niet alle maatregelen die hierboven zijn beschreven altijd van toepassing. Bij twijfel doet u er verstandig aan om een deskundige te raadplegen. Verder is het verstandig om bezoekers altijd te laten aanmelden en zorg dat een medewerker hen begeleidt door uw pand. Train uw medewerkers om vreemden in het gebouw beleefd aan te spreken: Kan ik u ergens mee helpen?

Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen met Vodavi bv, via telefoonnummer 0182 353685 of stuur een mailbericht.